İş

Ceyan Mahfi Ayral Tözüm son yolculuğuna uğurlandı

29 Ekim Pazar günü vefat eden Şehir Tiyatrosu’nun ücretli sanatçısı Jeyan Mahfi Ayral Tözüm, son yolculuğuna uğurlandı.

30 Ekim Pazartesi günü Zincirlikuyu Camii’nde ikindi namazının ardından kılınan cenaze namazına sanatçının ailesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi yöneticileri, Şehir Tiyatrosu yöneticileri ve sanatçılar ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Jeyan Mahfi Ayral Tözüm, kılınan cenaze namazının ardından dualar eşliğinde Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Merhuma Allah’tan rahmet, kederli ailesine başsağlığı ve sabır dileriz.

 

JEYAN MAHFİ AYRAL TÖZÜM KİMDİR?

6 Ağustos 1928’de İstanbul’da doğdu. Ibsen’in Pergünt (Peer Gynt) adlı oyunuyla Şehir Tiyatroları’nda çalışmaya başladı.

1938-1983, evet 45 yılımı tiyatroda geçirdim. Ben mesleğimi kendim seçmedim, meslek beni seçti; Muhsin Ertuğrul, babama rol için küçük bir kız aradığını söyledi. Babam elimden tutup Tepebaşı’ndaki Drama Tiyatrosu’na, Muhsin Bey’in yanına götürdü. Bu başlangıç ​​tam 45 yaşındadır.

Babam Necdet Mahfi Ayral beni tiyatroya çalışmaya götürdüğünde bundan haberim yoktu. Peer Gynt’te-Solveige’in kurgusal rolüne başladığımda küçüktüm. Hem okuluma hem de tiyatroya devam ettim. Yıllar geçtikçe ilk olarak çocuk oyunlarında genç kız ve genç kadın rollerini üstlendiğimde doğal olarak bunun farkına vardım. Çok sevdim ve işime tüm kalbimle sarıldım. Tiyatro; Çalıştığım yıllar boyunca benim için ön plandaydı. Yan iş olarak seslendirme işi yaptım ve hala yapıyorum. Sonuncusu Zeki Müren’in ilk filmi “Beklenen Şarkı” olmak üzere sadece 8 filmde oynadım.

Büyüdüğümde konservatuvar yoktu ve tiyatro dersleri almadım. Ancak o kadar büyük tiyatro sanatçıları gördüm ki, onlar benim için hem okul hem de tiyatro dersi oldu. Birden fazla kişiyle karşılıklı olmak da erdemlerin en büyüğüydü. Bu büyük sanatçılarla oynadığım oyunlardan birkaçını şöyle sıralayabilirim; Mahmut Moralı’yla; Cokomino Self Gel, Altıncı Kat, Galip Ercan’la; Teyzenin Mirası Parisli Kız, Talat Armeden’le; Lilyom, Şaziye Moral’la; Necla Sertel’le Hanımlar, Kökler, Hanımlar Arasında; Üç Meleğim Annemi Hatırlıyorum, Samiye Hün’le; Çalıkuşu, Vasfi İstek Zobu ile; Domino, Çağdaş Aile.

Bu büyük ustalarla çalacağım için çok mutluyum. Arkadaşlarım, oyuna ve provaya ilk gidenin ben olduğumu biliyorlar. İşimi doğru, dikkatli ve yeterli bir şekilde yapmaya çalışırdım. Oyunu aksatmamak adına zorlukla, 39 derece ateşle, kısık sesle oynadığımı hatırlıyorum.

Ama büyük bir söz söyledim; “80 yaşında olsam da tiyatroyu bırakmam” derdim. Ancak eşim ses mühendisi Rauf Tözüm’ü trafik kazasında kaybettikten sonra yaşadığım bunalım beni tiyatrodan ayrılmak zorunda bıraktı. Şimdi üzgünüm! Hangi yaşam koşulları bunu gerekli kıldı?

 

Katıldığı oyunlar:

Rüzgar estiği zaman

Ben çalmadım

Her şeyden biraz

Memiş’in Rüyası

Harika Topluluk

Yalancı Mumu

Memiş ve Abdi İstanbul’da

Komiser Geldi…

Tebeşir Çemberi

Çılgın Saraylı

Don Juan

Arzu Tramvayı

Şafakta Gelen Kadın

Daima Ve Asla

Eski şarkı

Ölü Kraliçe

Rüya Ülkesi

Cakomino Kendine Gel…

Küçük Şef

Tehlikeli Dönüş

Vahşi Kız

benim zambakım

geç kalanlar

Bebek Kartal

Herşeye Rağmen (Dişlerimizin Kaplaması)

Düşler Limanı

Akran Gynt

Sahipsiz Tekne

Altıncı Kat

Annemi Hatırlıyorum

Ölü İnsanlar Vergi Ödemez

Cyrano De Bergerac

Ne umurumda?

Çalıkuşu

Coriolanus

Kadınlar

Bernarda Alba’nın Evi

kökler

Parisli Kız

Çürük Vakıf

Yaprak Düşmesi

Kara bulut

Sanatçı Aranıyor

Fatmacık

Karbeyaz

Beslemek

İkramiye

Modern aile

Düzensiz Düzen

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

emetajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu