Bağış kampanyası başarısını beş katına çıkardı
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) lisansı ile faaliyetlerine başlayan ilk hisse bazlı kitlesel fonlama platformu Fundbulucu, 2023 yılının ilk altı ayına ilişkin kampanya istatistiklerini açıkladı. Açıklanan verilere göre, yılın ilk yarısında kampanya hakkı kazanan 17 girişimin tamamı başarıyla fonlandı. 37 bini aşkın yatırımcının fon sağladığı işletmelere aktarılan toplam bedel geçen yılın aynı dönemine göre 5 kat artarak 206,2 milyon TL oldu. 2023 yılının ilk yarısında en çok ilgi gören girişimler ise elektrik şarj istasyonu projesi Q Charge, kuşkonmaz üretim projesi Sparga2 ve ACTV Biyoteknoloji tarafından geliştirilen ProliCell Hücre Fabrikası projesi oldu.
Ülkemizde hisseye dayalı kitle fonlaması sisteminin düzenlenmesinin ardından 8 Nisan 2021 tarihinde Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) lisans almaya hak kazanan, bu yeni nesil finansman modelini Türkiye’ye tanıtan, girişimcilik ve yatırım ekosistemine yepyeni bir boyut kazandıran fon sağlayıcı, 2023 yılının ilk altı ayına ilişkin kampanya istatistiklerini açıkladı.
Fon bulucu, 2022’nin ilk altı aylık döneminde 13 işletmeye yaklaşık 41 milyon TL kaynak sağladı. Başarılı yatırım türlerinin ortalama tamamlanma süresi 14 gün olurken, 9 girişim sadece bir günde finanse edilerek hızlandırılmış rekor kırıldı. 2023 yılının ilk altı ayında düzenlenen yatırım türlerinde toplam yatırımcı sayısı 37 bin 26, nitelikli yatırımcı oranı ise yüzde 13,72 oldu.
Başarıyla finanse edilen işletmeler ve toplanan fon miktarı
Yılın ilk yarısının en başarılı kampanyası Meta Mobilite Power A.Ş.’nin elektrikli şarj istasyonu projesi Q Charge oldu. Kampanya başlangıcında taahhüt, şirketin %7 oranındaki hissesinin arzı ile 37,5 milyon TL fon talep etmiş, fonlama sonunda ise hedefini aşarak 39,07 milyon TL’ye ulaşmıştır. Q Charge’ı Sparga2 Tarım A.Ş.’nin Sparga2 kuşkonmaz üretim projesi takip etti. Şirket hisselerinin yüzde 70’ini arz ederek 39 milyon TL’lik fon talebiyle yola çıkan girişim, finalde hedefine ulaşarak üretim atağına başladı. İlk altı ayın en başarılı üçüncü kampanyası ACTV Biyoteknoloji Laboratuvar Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından geliştirilen ProliCell Hücre Fabrikası girişimiydi. Şirket hisselerinin %6’sının yatırımcılara arz edilmesiyle 20 milyon TL fon talep eden teşebbüse 24 milyon TL’lik kaynak aktarıldı.
Başarıyla finanse edilen diğer girişimler, Bloocell Yapay Zeka Teknolojileri, Networkdry, Saffron Production Saffon, Co Print, RushAway, Picksy Smart Delivery Network, Batterysan Portable Power Station, Byqee , Co Print (makyaj turu), Esular Smart Irrigation, Compactive Game Studio, Woxis Portable Home Studio, Milk App ve Eyes of Solar olarak tescillendi.
Bloocell Yapay Zeka Teknolojilerine 16,8 Milyon TL, Networkdry’ye 15,05 Milyon TL, Saffon’a 15 Milyon TL, Co Print’e 12 Milyon TL, Rush Away’e 8,64 Milyon TL, Picksy Smart Delivery Network’e 6 Milyon TL, Batterysan Portable Power Station’a 5,65 Milyon TL, Byqee’s Smart Game Tour’a 5,4 Milyon TL (Esteular, Compact, 5 Milyon TL) Su, 4,08 Milyon TL W oxis Portable Home Studio, Milk App için 2.26 milyon TL, Milk App için 1.92 milyon TL ve Eyes of Solar için 1.8 milyon TL. 17 işletmenin yatırımcılara sunduğu ortalama toplam pay %15 olarak açıklandı.
“Küresel hisse bazlı kitlesel fonlama hacmi 2023 sonunda 1 trilyon dolara ulaşacak”
Hisse bazlı kitle fonlaması modelinin Türkiye’deki ve dünyadaki yeri hakkında bilgi veren fon bulucu Kurucusu ve CEO’su Hakan Yıldız, “Küreselleşen dünyada hisse bazlı kitle fonlaması muazzam bir hızla büyüyor. 2020’de 400 milyar doları aşan bir hacme ulaşan sistem, Forbes’un tahminine göre 2023’te 1 trilyon dolarlık bir büyüklüğe ulaşacak. Türkiye ise girişimcilik ve yatırım ekosistemindeki büyüme ve buna bağlı olarak gelişen talep ile dünyada güçlü bir konuma sahip olma potansiyeline sahiptir. 2023 yılının ilk aylık takvim dönemi itibarıyla platformumuzda toplam 17 adet kampanya başlatılmış ve tamamı başarıyla finanse edilmiştir. Platform üyelerinin işletmelerin kampanyalarına sağladığı fonların net değeri 259.086.686,00 TL’dir. Bu fon bedelinin 52.786.953 TL’si ilgili tebliğ kararları gereği yatırımcılara iade edilmiştir. Sonuç olarak, platform üyeleri tarafından fonlanan kampanyalara aktarılan toplam fon miktarı 206.299.7331 TL olarak gerçekleşti. Kampanya adedi, yatırımcı sayısı, aktif kullanıcı sayısı, yatırım fiyatları, şube dağılımı gibi birçok parametrede lider ve başkan konumunda olan şirketimizin kayıt altına aldığı birçok istatistik bulunmaktadır. İstatistiklerimiz sadece kitlesel fonlama açısından değil, girişimcilik ekosisteminin trendlerini anlamak açısından da büyük değer taşıyor. Girişimciliğin ve tabana yaygın yatırımın daha da parlayacağı yıllar bizi bekliyor. Geçen yıl 2023 sonunda 1 milyar TL finansman hacmine ulaşacağımızı söylemiştik. Bu hedefimize çok yaklaştık” dedi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı